Duurzaamheid

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel. Alleen een gezonde koe zorgt voor melk van topkwaliteit. Onze koeien lopen het grootste gedeelte van het jaar buiten. In de zomer ook ’s nachts. We laten de staldeuren altijd open, zodat ze als ze willen kunnen schuilen voor regen of felle zonneschijn. In de stal hebben ze voldoende ruimte en zijn twee koemassageborstels bevestigd, waar gretig gebruik van wordt gemaakt.

Kringlooplandbouw

Onze koeien eten voornamelijk gras (ca 80%); in de winter eten ze het kuilgras en het hooi dat in de zomer wordt geoogst en ingemaakt. Het rantsoen wordt aangevuld met mais en wat krachtvoer. Wij proberen zoveel mogelijk voer van eigen land te halen en wat we aanvullen halen we uit de regio. Ook voeren we regelmatig restproduct bij zoals bietenpulp, doorgedraaide peren of aardappelsnippers. Zo proberen we de kringloop te sluiten.

Energieneutraal

Op de stal hebben we sinds 2014 196 zonnepanelen liggen, goed voor de opwekking van ca 85% van onze energiebehoefte. In 2021 hebben we het bedrijf energieneutraal gemaakt door de plaatsing van een windmolen.

Het doorvoeren van energiebesparende maatregelen heeft altijd onze aandacht. Zo hebben we de afgelopen jaren warmtepompen geplaatst in onze kaasmakerij, LED-verlichting in de stallen en investeren we altijd in het meest energiezuinige alternatief.